باید بگیم الان اکثر بیمارستانها زمانی که نوزاد متولد میشه ازش تست اودیوگرام میگیرن و خانواده متوجه میشه که نوزاد شنوا هست یا ناشنوا ؟ ناشنوایی نوزاد در چه سطی هست، کم شنوایی نوزاد چقدر هست؟
ولی مهم اینه که هرچه سریعتر پس از این آگاهی اقدامات تکمیلی برای سنجش شنوایی نوزاد بررسی بشه. هرچه میزان افت شنوایی زودتر تشخیص داده بشه ، آسیبهای گفتاری و اجتماعی و … کودک در آینده کمتر خواهد بود.
پس زمانی که مشخص شد نوزاد افت شنوایی داره و خانواده آگاه شدن قطعا باید اقدامات بعدی جهت دریافت سمعک و یا تجهیزات شنوایی انجام بشه.
بسته به نوع افت شنوایی کودک ممکنه از سمعک استفاده کنه و یا کاشت حلزون بشه.
باید بدونیم سمعک تقویت کننده تمام صداهای اطراف هست (که برخی از صداها هم حتی آزار دهنده هم هستن) پس بهتره به هنگام صحبت با کودک و یا آموزش صداهای مزاحم و اضافه را از محیط حذف و یا کمتر کنیم. مثل همهمه بی مورد، رادیو و تلویزیون در صورتی که لازم نیست خاموش بشه.
کودک ناشنوا با توجه به شنیده ها در محیط میتونه ارتباط برقرار کنه.
میتونه کلام والدین را بشنود و کم کم کلام را یاد بگیره.
در دوران زبان آموزی یعنی زمانی که نوزاد به قان قون کردن میفته، کودک شنوا صدای خودش رو میشنوه و خوشش میاد سپس تقلید میکنه و کم کم آغاز گویش و گفتار شروع میشه.
اما کودک ناشنوا زمانی که قان قون میکنه و صداهایی از حنجره ش تولید میکنه چون نمیشنوه نمیتونه تقلید کنه و بعد مسلما از بیان صدا ها و تک سیلابها و دو سیلاب ها و کلمه ها و درنهایت تا ۴ سالگی از بیان جمله محروم میشه.
چون نمیشنوه نمیدونه چطوری باید صدا تولید کنه و حتی این شرایط در تن صداش هم تاثیر میزاره. اکثرناشنواهای ما یعنی بالای ۹۰ درصد این عزیزان، گویا هستن یعنی مشکل گویایی ندارن اما چون نمیشنون نمیتونن مرحله گویایی رو تکمیل کنن و صوت رو تقویت کنن پس صداهای متفاوتی از حنجره ی اونها شنیده میشه
برای همین خانواده ها باید دقیقا زمانی که وضعیت شنیداری کودک را تشخیص دادن حتما باید پیش ممتخصصین شنوایی، شنوایی شناس و گروه گفتار درمان برن(البته با توجه به سن کودک).
با توجه به شرایط و سن کودک تمام کلاسهای تقویت گویایی و اندام گویایی و تمرینهای گفتار درمانی، کمک میکنن تا روند رشد زبان در کودک بهتر بشه.
منتظر نباشیم که کودک به سن کلاس اول برسه تا در تست سنجش بدو ورود وضعیت او مشخص بشه.
خانواده ها دوران طلایی زبان آموزی را از دست ندهند.اگر پیگیری نشه اقدامات و آموزش های به هنگام انجام نشه کودک ضرر میکنه.